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HOME Funding 
Frequently Asked Questions  

 
 

Q1: How long is the original lease term for a HOME unit? 
Answer:  

The original lease term must be at least one year in length.  

Q: I have a household that is marked as a HOME unit. During a recent compliance review, 
the household’s employment income was not properly verified even though the HUD 
4350.3’s advice of 4-6 pay stubs should be used. Why is this a noncompliance event?  
Answer:  

HUD 4350.3 indicates that 4-6 pay stubs is enough to verify employment income for the various 
HUD programs and for the LIHTC program. The 2013 Final HOME regulation (24 CFR 92.203) 
requires the use of income source documentation for HOME- assisted units of two months of 
pay history such as paystubs {92.203 (a) (1) (i) & (a) (2)}. In some circumstances, 4-6 pay stubs 
may cover this, however, if a household is paid weekly, even with 6 pay stubs there would not 
have been enough ‘proof’ for the HOME program rules. In this instance, the owner and/or 
management agent should contact OHFA for further guidance.  

Q: For properties with both HOME and housing tax credits, are the inspections conducted 
separately? 
Answer:  

No. For properties that have both LIHTC and HOME funds allocated by OHFA, the reviews are 
conducted simultaneously. The IRS requires Housing Finance Agencies (HFAs) to conduct an 
on-site inspection at least once every three years. The on-site monitoring schedule for projects 
funded with LIHTC and HOME may vary between 1, 2 or 3 years.  

Q: The HOME program has a recertification schedule that has to be followed. How can I keep 
it straight in order to avoid non-compliance? 
Answer:  

With the HOME program, owners should conduct annual recertifications but the type of 
certification varies as to where the certification is in its cycle. Full third-party recertifications must 
be completed every six years. On the in-between years, OHFA allows the household to 
complete a self-certification. For all certifications, regardless if they are 3rd party or a self-
certification, all household members age 18 or older must complete an OHFA Sworn Income 
and Asset Statement, an OHFA Student Certification and a Tenant Income Certification. 

For properties allocated HOME funds prior to 2014, the certification schedule is tied to the date 
the unit was qualified as a HOME unit.  

For properties allocated HOME funds in 2014 and after, the recertification schedule is tied to the 
property as far as the six-year cycle goes. Following is an example of a property that was 
allocated HOME funds in 2014 with a resident that became a HOME unit in 2017. Notice how 
they ‘fall’ into the property’s six-year cycle: 

https://www.hud.gov/program_offices/administration/hudclips/handbooks/hsgh/4350.3
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&tpl=/ecfrbrowse/Title24/24cfr92_main_02.tpl
https://www.govinfo.gov/content/pkg/CFR-2012-title24-vol1/pdf/CFR-2012-title24-vol1-sec92-203.pdf
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Year of 
Cycle 

Type of 
recertification 

Calendar 
Year 

New HOME unit 

1 3rd party 
2014 

(IDIS start date) 
 

2 self 2015  

3 self 2016  

4 self 2017 3rd Party 

5 self 2018 Self 

6 3rd party 2019 3rd party 

7 self 2020 self 

8 self 2021 Self 

9 self 2022 Self 

10 self 2023 Self 
 

Q: I have a LIHTC property that is in extended use, year 15 or older, and has HOME funds. 
What must be included in the files? 
Answer:  

In extended use for the LIHTC program, OHFA relaxes some of the review requirements and 
does not monitor for the LIHTC student rule or the Next Available Unit Rule. For households that 
are simply LIHTC households, you would want to ensure that you have the correct household 
composition, the correct rent and the correct UA. If the unit is qualified for both LIHTC and 
HOME, in addition to the information above the household would have to be recertified annually 
for both income and student status using the OHFA Sworn Income and Asset Statement and 
OHFA Student Status Certification. It is imperative owners and/or management agents are 
familiar with the requirements including the affordability period as outlined in the HOME funding 
agreement to ensure the property remains in compliance.  

Q: I have a resident that is 25 years old, attending school part-time working on a degree. 
They are also not employed and only receiving gift income. Can the resident remain in the 
unit? 
Answer:  

A: The HOME program follows the student eligibility requirements as outlined by HUD student 
rule. 

Student eligibility is determined at move in/initial certification and at each annual certification. 
Student eligibility may also be reviewed at interim certification if student status has changed 
since the last certification. All students are required to report any change in their student status.  
This student who is enrolled as a part time student at an institute of higher education for 
obtaining a degree, certificate, or other program leading to a recognized educational credential 
is eligible based on meeting the requirement of at least 24 years old. 

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2006-04-10/pdf/06-3365.pdf
https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2006-04-10/pdf/06-3365.pdf
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